Українська Греко-католицька Церква | Францискани греко-католики
Чин Братів Менших (Фундація Всіх Святих Серафимського Чину)
18 грудня 2021

Дияконські свячення братів Дам`яна та Святослава.

В день преп. Сави Освященного, тобто 18 грудня о 10.00. в Ужгородському монастирі преп. Антонія Падевського мала місце визначна подія, бо наша францисканська братія отримала від Бога в дарі двох дияконів. Очільником архієрейської Літургії був єпископ Мукачівський кир Ніл Лущак ЧБМ, через руки і уста якого брати були поставлені у дияконське служіння.

 

У своєму проповідницькому слові владика Ніл (м.і.) мовив: «існує велика небезпека у непогамовному пануванні над речами, особами а навіть над самим Богом». Сам бо Бог в Особі Ісуса Христа не виявив зверхнього панування над світом але навпаки, послужив усім і усьому. Будучи Господом всього що є поводився як Слуга всього і всіх, найвищим доказом чого є Його смерть на хресті за гріхи світу, як також і умивання ніг апостолам напередодні своєї кончини.

 

Дияконство, від гр. слова «Διακονια» - перекладається як – «служіння» на взір Ісуса Христа. Ось чому диякон це той хто йде за Ісусом вживаючи речі для добра людини і на славу Божу, бо найкраща Служба Божа то служба Богові в Його образі і подобі (пор. Бт 1, 27)

 

Ми як братня родина складаємо подяку Богові та ним поставленому єпископові Нілові за молитву і Слово Боже, за слова підтримки і заохоти до нашої братії у день їхніх дияконських свячень. Слово вдячності належиться також і магістрові за його формаційний вплив на наших братів як також і настоятелю монастиря за «тепле» прийняття і почастунок.

З миром і добром хай брати проповідують життям а «іноді словом» Ісуса Христа за прикладом свого брата – диякона Франциска з Асижу.

Повідомив свій чоловік