Українська Греко-католицька Церква | Францискани греко-католики
Чин Братів Менших (Фундація Всіх Святих Серафимського Чину)
05 січня 2014

Різдвяне привітання о. протоігумена Івана ЧБМ

«Ось слуга мій, якого я підтримую, мій вибраний,
якого вподобало моє серце. Я поклав на нього дух мій:
він сповістить народам правду. Він не буде кричати,
ані вигукувати, і голосу свого на вулиці не дасть
почути … (Він) оповість ретельно правду»
(Іс. 42,1-3)

Христос нам родився!

Бог родиться далеко від царських палат кесаря і Ірода, далеко від багатства, почестей і слави, далеко від естетично прикрашених і багатих домівок. Родиться у стайні між тваринами і чинить це з кількох причин. По-перше: тому, щоб дати усім людям зрозуміти, що це Божа, а не людська ласка привела Його у той світ, не ми Йому зробили ласку, прийнявши Його, а це Він зробив нам ласку, прийшовши до нас. По-друге: Він, Бог у стаєнці, є відкритий для всіх, кожний може без упереджень увійти, прийти до Нього … і пастушок, і царі зі сходу. По-третє: Він Ісус Син Божий наново вчить нас, ким ми є в очах Божих?! Що ми є діти Божі, як Він! А діти Божі ведуть божий стиль життя: не кричать, не проклинають, не нарікають, радше воліють терпіти, усе зносять, усіх люблять, усім прощають.
Ісус-дитятко найбільше збагатив світ своєю убогістю. Не маючи матеріальних благ, Він звертає нашу увагу на убогість, як вміння усе мати у Бозі, в усьому покладатись на Бога-Отця. Христос-немовлятко, будучи Сином Бога, має усе у своїх обіймах, має Матір Марію, Йосифа опікуна, небо зоряне, яке створив, рослинний і тваринний світ, що присутній при Його світлих і скромних яслах. Він народився у місті хліба, тобто Вифлеємі, поклався у яслах, з яких їдять тварини, щоб ми темні в справах Божих споживаючи Його, «хліб життя», перемінились в того, кого споживаємо! Великого таїнства ми стаємо учасниками, Бог приходить до нас, щоб залишити себе у стаєнці нашого серця. Бо ж з нашого нутра далеко не завжди виринають пахощі вдячності, хвали, любові до Бога, часто ми є невдячні, злі і вонючі (св. Франциск). Та попри це Ісус хоче тебе мати при собі, при своїх яслах, якими є серце, тепле і чутливе до Його особи.
Нехай Ісус маленький, який нас вчинив дітьми Божими, наповнить нас миром, добротою, милосердям, любов’ю і погодою духа. Радісних всім свят Різдва ГНІХ.