Українська Греко-католицька Церква | Францискани греко-католики
Чин Братів Менших (Фундація Всіх Святих Серафимського Чину)
07 січня 2012

Різдво Христове

«Які ж то гарні на горах коли того, хто несе добру новину, хто звістує мир,
вістить щасну долю, спасіння возвіщає, хто Сіонові говорить: Твій Бог царює». (Іс. 52,7)
Різдвяне слово о. ігумена Юстиніана ЧБМ

Кожного дня, увімкнувши телевізор чи радіо, можна почути прерізні «новини». Є добрі, є злі. Питання, які новини займають мою увагу. Наш світогляд формується під впливом новин. Якщо ми переймаємось і переживаємо тільки негативними новинами, то світобачення буде теж негативним. Здається, що сьогоднішній українець є спрагнений добрих новин, таких, які б піднесли на дусі, вселили надію, відкрили нові добрі перспективи на наступний день… Св. Іван Євангелист мовить: що «світ лежить у лихому» (1 Ів. 5,19), тому і новини у ньому не можуть бути насправді добрі. Усе людське у цьому світі носить у собі тавро смутку, бо все, що з пороху повстало до нього вертається, все що тішить людину, тішить до часу. Бог натомість має для нас правдиво Добру Новину, яка не вичерпається ніколи, якій є початок, а не має кінця.

Ця сенсаційна Добра Новина – Ісус Христос, який входить у цей світ і несе в собі світло для сліпих, надію для відчайдушних, віру для малодушних, любов для покинутих, радість для сумних, милосердя для грішників, силу для слабких, честь для опозорених, потіху для терплячих, славу для збезчещених, притулок для самотніх, поживу для спрагнених, справедливість для скривджених, відвагу для лякливих, одним словом Спасіння!

Маленька в яслах Дитинка є образом нашої мізерності, обмеженості, бідності, слабості, в яку ввійшов і скрився Необмежений Бог. Ось це і є Добра Новина – Євангелія, Бог забажав стати бідним, щоб нашу бідність збагатити Собою, своїм Божеством! Ось це правдива сенсація!

Нехай Слово Воплочене буде джерелом радості усіх нас!