Українська Греко-католицька Церква | Францискани греко-католики
Чин Братів Менших (Фундація Всіх Святих Серафимського Чину)
05 травня 2013

Слово о. ігумена Юстиніана на Воскресіння ГНІХ

Слово отця ігумена Юстиніана на Свято Воскресіння ГНІХ

«Воскрес Ісус із гробу як провістив, подав нам життя вічне і милість велику» (стихира з недільної утрені)

У світі, який лежить у злі, як каже св. Іван Богослов, легко опустити руки і впасти у відчай. Це не міф і не писемізм, що скрізь панує беззаконня і несправедливість. Пише про це ще автор старозавітної книги – Проповідник в Проп. 3,16. Ми стогнемо під ярмом корупції, хабарництва, безробіття, суспільної несправедливості, безвідповідальності, безправ’я, визиску і іншого зла. Багато з тих, котрі займають сьогодні провідні становища в суспільстві і котрі є матеріально забезпечені колись були також убогими і теж стогнали і нарікали… Коли, однак, дійшли до достатку то вже не думають про тих, що в не достатку. Коли б ми були там де вони чи ми були б інакші? Сумніваюсь, бо прислів’я слушно каже: «хтось, хто має гроші зробить все, щоб їх мати!» Ми б були направду бідні і жалюгідні каже св. ап. Павло, коли б ми надіялись на Христа лише в цьому світі. (Пор. 1 Кор. 15,19)

Воскреслий Христос переносить нас в своє Свято туди, де Він зараз є – у Царство Небесне, а Його царство це не справа їди і напитків, грошей і впливів, титулів і позицій, але це – мир, любов, радість у Святому Дусі, доброта, милосердя, праведність, справедливість, одним словом те, чого ми всі так прагнемо. Христос своїм Воскресінням відчиняє нам вхід у Свій Світ, у свої цінності, треба нам прийняти вірою їх і витривати при Ісусі Христі до кінця, дякуючи Богові за всілякі невигоди і терпіння, які досвідчуємо, стогнучи у цьому світі зла і безправ’я. Христос справді Воскрес, якщо в тебе є радість з того, що твоє ім`я записане в небі, Воскрес, якщо віриш, що тобі даровані через Нього численні дари Божі і життя вічне. Хай Воскреслий Христос сповнює нас живою вірою, полум’яною любов`ю і непохитною вірою.