Українська Греко-католицька Церква | Францискани греко-католики
Чин Братів Менших (Фундація Всіх Святих Серафимського Чину)
01 березня 2009

Почався Великий піст

"Дух повів Ісуса в пустиню... Він постив 40 днів" (Мт. 4.1-2)

Слава Ісусу Христу! 2 березня почався у християн Великий піст. Він триває 40 днів (8 тижнів по 5 днів).

Слава Ісусу Христу! 2 березня почався у християн (Візантійського обряду) Великий піст. Він триває 40 днів (8 тижнів по 5 днів).

Піст не є чимось новим. Вже після відходу Христа на небо ми бачимо св. Апостолів у молитві й пості. Перші християни дуже суворо постили. Піст у них був у великій пошані. Це знаємо з творів і слів св. Отців. Св. Іван Золотоустий каже про піст: «То посланець миру для наших душ, прикраса старшого віку, учитель і виховник молоді, інструктор поміркованих, діадема й вінок кожного віку і статі». Св. Августин каже: «Піст очищає серця, просвічує розум, зміцнює волю, стримує жадобу тіла, гасить вогонь низьких пристрастей, розпалює ясне полум’я любові».

Ми постимо бо так нам наказує друга церковна заповідь, так нам каже робити св. Церква (яку нам лишив Христос). «Як постити?» - запитаєте ви. У прохожої людини відповідь на це питання буде простою: «Не їсти м’яса і т.д. ». Так, звичайно це добре, але це не все. Піст не полягає тільки у відмові від їжі, він є чимось більшим. Час посту – це є час духовної праці. Ви можете частіше ходити до Церкви: на Службу Божу чи на Хресну Дорогу, читати Святе Письмо і християнську літературу… І це не все, можете відказатися від чогось, ради Бога, Церкви, батьків, дітей, чоловіка або жінки і т.д. Наприклад: для вас є важливим перегляд телепередачі, комп’ютерні ігри, слухання музики або щось інше, можете пожертвувати це ради Бога, ради свого намірення. Якщо ти віддаєш Богові щось дороге для тебе, то Він бачить наскільки сильно ти Його любиш.

Отож бажаємо всім вам, всім які прочитали цю статтю, щоб цей час, час Великого посту був використаний вами правильно, щоб ви з відкритими і очищеними серцями зустріли свято Христового Воскресіння. Бог вам у поміч!

"Прагну" - сказав тоді Ісус думаючи про тебе теж!!!